Reis naar Oost-Turkije

Vindplaats tempelcomplex-Göbekli-Tepe

Reis per trein naar Oost-Turkije

Het andere Turkije.
Het oosten van Turkije verschilt enorm van de rest van het land, met een unieke levensstijl, die wordt beïnvloed door Koerdische en Arabische culturen. De regio is authentiek. Het gebied van enkele van de belangrijkste en meest iconische archeologische vindplaatsen. (Zie foto ) Ontdek spectaculaire landschappen, oude beschavingen en vele Bijbelse vindplaatsen van Oost-Turkije o.a. mogelijk de Ark van Mozes op de berg Ararat. Laat je verleiden door de oude stad Ani,  de ommuurde stad Diyarbakir, de berg Nemrut en Göbekli Tepe, de eerste tempel ter wereld. Na de leegte van het Taurusgebergte en de eeuwige sneeuw van de berg Ararat beland je op de Anatolische laagvlakte, van steppe tot woestijn, waar de temperatuur in de zomer aardig kan oplopen. Vandaar dat ons advies de reis te doen in het voorjaar/najaar. Prachtige panorama’s over weidse en desolate vlaktes, maar ook het zicht bij het beklimmen van de berg Nemrut. Ook de aanblik bij een opkomende of ondergaande zon van de indrukwekkende levensgrote beeldengroepen bij het graf van koning Antiochus, is indrukwekkend. Daarna volgt nog Cappadocië met zijn bewoonbare grotten in tufsteen uitgehouwen. Terug is er de mogelijkheid om via Griekenland en Italië naar NL/BE terug te gaan met de trein en ferry. Na deze rondreis door het Oost -Turkije kom je bijna zeker thuis met een gevoel van achting voor oudere en hedendaagse niet Westerse culturen. 
Per trein naar Istanbul
Bezoek aan restanten van oude culturen
Wandelen in het Taurusgebergte.

Omgeving Trabzon

Verscholen in het landschap liggen oude kloosters en Armeense kerkjes, vol schitterende fresco's. Eén van de beroemdste is het tegen een spectaculaire rotswand gelegen Sumelaklooster..

Omgeving Ani

Je kunt de afgelegen ruïnes van Ani  bezoeken. De resten van kerken en kathedralen met hun kleurrijke fresco's zijn nog te zien. Ook de reusachtige berg Ararat, is zeker een bezoek waard. Aan de voet vind je het prachtige paleis van Ishak Pasha. 

Verloren stad

De geschiedenis van het stadje Hasankeyf gaat meer dan 12.000 jaar terug. Gelegen aan de oever van de Tigris heeft Hasankeyf verschillende grote rijken overleefd. Niet alleen is het er bijzonder pittoresk, het stadje is ook een ware schat voor archeologen gebleken. Toch lijkt er aan de millennia oude geschiedenis van Hasankeyf binnenkort een einde te komen. Sinds 2006 is Turkije bezig met de bouw van de Ilisu dam. Wanneer deze dam klaar is, zal Hasankeyf onder water komen te staan.

Historische Mardin

Close-up beneden de citadel

Mardin is bekend vanwege haar specifieke Artuqidische architectuur in de oude binnenstad. De citadel werd tussen 975 en 976 gebouwd door Hamdan.

Straataanzicht van de oude stad

De geschiedenis van de stad gaat terug tot 4.000 voor Christus en de reeks rijken die hier hebben geheerst, is lang: Hurrieten, Elamieten, Babyloniërs, Hettieten, Assyriërs, Romeinen, Byzantijnen, Oemajjaden, Abbasieden, Artukiden, Seldjoeken en Ottomanen. De provincie is dan ook een smeltkroes van culturen en religies die in vrede naast elkaar leven. In de provincie zijn historische kerken, kloosters en moskeeën.

Moskeeën in overvloed

Mardin is gebouwd op een uitgedoofde vulkaan.Het gebruik van zandkalksteen geeft de stad een authentieke uitstraling.

Nemrut vulkaan

Gigantische beelden

De hoogste piek van de vulkaan Nemrut is 3050 meter hoog, maar zou voor de uitbarsting in 1440 voor Christus maar liefst 4450 meter hoog zijn geweest. Nemrut heeft een van de grootste complete caldeira’s ter wereld, in de krater bevinden zich vijf meren waarvan je de grootste twee bezoekt. Het koude meer is gemiddeld 100 meter diep terwijl er bij het warme meer stoom te zien is. Het water kan in dit tweede meer maar liefst 60 graden Celsius worden.

Graf van koning Antiochus

Op de top van de berg, in een 50 meter hoge grafheuvel in de vorm van een piramide, is waarschijnlijk koning Antiochus Theos (69 - 40 v.Chr.) van Kommagene begraven. Voor de grafheuvel staat een complex met kolossale stenen sculpturen van koning Antiochus zelf, geflankeerd door twee leeuwen, twee adelaars en verscheidene Griekse, Armeense en Perzische goden, zoals Zeus, Tyche en Mithras. Rondom de grafheuvel liggen de stenen hoofden van de beelden.

Nemrut Dağı

De tempels op de berg Nemrut Dagi werden versierd met reusachtige godenbeelden. Nu sieren hun hoofden, die van hun romp zijn afgevallen, op bizarre wijze de flanken van de berg

Cappadocië

Cappadocië bestaat uit enerzijds een tufsteenlandschap, ontstaan door uitbarstingen van vulkanen, en anderzijds kalksteen waarin karstverschijnselen te zien zijn. Door langzame verwering en de verschillende gesteentetypen die elk anders en met een andere snelheid eroderen, is een bijzonder eigenaardig en grillig landschap ontstaan.

In het wonderlijke tufsteenlandschap van Cappadocië zochten christenen in tijden van vervolging hun toevlucht. Er zijn veel grotkerkjes waar ze zich verborgen. Je kunt hier uitgebreid wandelen. Buiten de gebaande paden ervaar je Cappadocië op zijn best

Reisschema


Op maandag bv. vertrek uit Brussel-Midi de NJ 425 Nightjet om 19.32 uur naar Wien Hbf.  Om 9.19 uur aan op dinsdag. overstap en om 10.42 uur vertrekt de EC 143 uit Wenen naar Budapest-Keleti. Daar aan om 13.40 uur. Er gaat ook een trein eerder, maar aansluiting kan dan krap zijn.
Overnachting Budapest dinsdag op woensdag en woensdag op donderdag
Op donderdag vertrekt er om 15.10 uur een trein IC 79 ri. Boekarest Nord(ook slaaprijtuig).
Aankomst Craiova om 4.38 uur op vrijdagochtend.
Overstap om 8.15 uur naar Vidin. Om 11.23 uur aankomst.
Overstap om 12.25 uur met de Regionalzug R7623 naar Sofia.
Aan in Sofia op vrijdag  om 17.17 uur.
Overnachting in Sofia
Op zaterdag om 18.30 uur vertrekt sneltrein 493 naar Istanbul Halkiki .Vanaf Kapikule met couchettes. 

Aan in Istanbul  op zondag om 5.43 uur.

We zijn een week onderweg en het avontuur in Turkije moet nog beginnen.
We blijven drie dagen in Istanbul, de metropool, die Europe en Asian met elkaar verbindt.
Daarna met de HSL naar Ankara en Silvas. Verblijven daar een nacht en reizen de volgende dag door naar Erzincan.
Vandaar met een bus naar Trabzon om daar twee dagen te blijven.
Terug via Erzincan naar Kars en met de bus Ağrı. 

We verblijven daar in de omgeving twee nachten. De volgende dag met de bus naar de berg Ararat en het prachtige paleis van Ishak Pasha. 

De dag erop naar Van met de bus om met de ferry over het meer de trein te halen naar Diyarbakir.

We verblijven daar twee nachten.

Vandaar de volgende dag naar de historische stad Mardin en het verloren stadje Hasankeyf .

De dag erop naar Nemrut Dağı.

Vandaar via Malatia naar Kayseri met de trein.

We verblijven daar in de buurt voor drie dagen om Cappadocië te bekijken.

Vanuit Kayseri zijn er twee mogelijkheden.

- U pakt de trein naar Ankara en het vliegtuig naar BE/NL

- U verlengt de reis met 10 dagen. Bezoek dan Athene, Lecce en Napels en doet dit met de trein en ferry.